e-dieta dla każdego
Przychodząc na świat, otrzymujemy od natury szanse na przynajmniej sto lat życia. Pełne wykorzystanie tych możliwości podlega naszemu wpływowi i nie wymaga skomplikowanych zabiegów. Zazwyczaj wystarcza przestrzegania zasad zdrowego stylu życia, którego bardzo istotnym elementem jest zdrowe żywienie. Prawidłowe żywienie jest uznawane jako jeden z czynników warunkujących zdrowie, rozumiane jako dobry stan fizyczny i psychiczny. Jedzenie jest więc ważną częścią naszego życia.
To co można zrobić z prostych składników i różne warianty podania zaprezentowali uczniowie klasy trzeciej Technikum Uzupełniającego w zawodzie kucharz, podczas zajęć z technologii gastronomicznej oraz na pracowni gastronomicznej. Opiekunami uczniów podczas zajęć były Panie mgr inż. Bożena Zanewycz oraz mgr Agnieszka Pipka – Szczypior.
Słuchacze podczas zajęć popisali się swoimi umiejętnościami, a to wybrane przykłady dań:
1. Sałatka z ryżem i tuńczykiem,
2. Warzywa na ciepło,
3. Zabajone z owocami z amaretto,
4. Polędwiczki grilowane w bekonie podane w ziemniakach Jackson – Botajdes w asyście sosu truflowego,
5. Krewetki w tempurze podane na risotto w sosie bisk,
6. Mus owocowy.
Agnieszka Szczypior