Powiatowe Centrum Edukacyjne

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Lęborku

e-dieta dla każdego

Przychodząc na świat, otrzymujemy od natury szanse na przynajmniej sto lat życia. Pełne wykorzystanie tych możliwości podlega naszemu wpływowi i nie wymaga skomplikowanych zabiegów. Zazwyczaj wystarcza przestrzegania zasad zdrowego stylu życia, którego bardzo istotnym elementem jest zdrowe żywienie. Prawidłowe żywienie jest uznawane jako jeden z czynników warunkujących zdrowie, rozumiane jako dobry stan fizyczny i psychiczny. Jedzenie jest więc ważną częścią naszego życia.
 To co można zrobić  z prostych składników i różne warianty podania zaprezentowali uczniowie klasy trzeciej Technikum Uzupełniającego w zawodzie kucharz, podczas zajęć z technologii gastronomicznej oraz na pracowni gastronomicznej. Opiekunami uczniów podczas zajęć były Panie mgr inż. Bożena Zanewycz oraz mgr Agnieszka Pipka – Szczypior.
Słuchacze podczas zajęć popisali się swoimi umiejętnościami, a to  wybrane przykłady dań:
1.    Sałatka z ryżem i tuńczykiem,
2.    Warzywa na ciepło,
3.    Zabajone z owocami z amaretto,
4.    Polędwiczki grilowane w bekonie podane w ziemniakach Jackson – Botajdes w asyście sosu truflowego,
5.    Krewetki w tempurze podane na risotto w sosie bisk,
6.    Mus owocowy.


Agnieszka Szczypior

2009-04-04